Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/users/hwaraftp/hwarang.eu/include/global.php on line 47
hwarang
logonieuwsinformatieagendafoto'sprojectenlinksarchiefcontact
nederlands english
Sibpalki is het vechtkunst systeem beschreven in de Muyedobotongji en omvat 18 disciplines (sibpal is koreaans voor het getal achttien: 17 wapens en ‘empty hand’).

De Muyedobotongji (1790) is de martial arts handleiding van de Choson dynastie (1392 - 1910) en vormt in de Koreaanse militaire geschiedenis het keerpunt van traditionele vechtkunsten met het moderne vuurwapen tijdperk. Sibpalki is dus de verst geëvolueerde, authentieke traditionele vechtkunst uit de Koreaanse geschiedenis.

De tegenwoordige erfgenaam van de Sibpalki traditie is grootmeester Kwang Suk Kim (1936). Geboren tijdens de Japanse bezetting bracht Kim zijn jeugd door in een taoïstische berggemeenschap en kreeg in het geheim (de Japanse bezetters verboden de beoefening van iedere traditionele Koreaanse cultuurvorm) onderwijs in Sibpalki, oosterse geneeskunde en qigong. Tussen 1987 en 2002 publiceerde hij 4 standaard werken over Koreaanse vechtkunsten.